Pri vlámaniach na type auta nezáleží, ľudia by mali byť obozretnejší

22.03.2013 Celý región

Prešovský kraj - Len od začiatku tohto týždňa zaevidovala polícia v Prešovskom kraji niekoľko prípadov krádeží vlámaním do osobných áut. Ani v jednom prípade pritom nešlo o žiadne sofistikované vlámanie. Zlodeji jednoducho rozbili okno na dverách a z auta ukradli veci. Polícia pritom práve na takéto prípady ľudí pravidelne upozorňuje. Akékoľvek  voľne položené veci v aute sú pre zlodejom lákadlom, platí totiž, že príležitosť robí zlodeja.
Či ide o obyčajné auto alebo o luxusnejšie je úplne jedno. Taktiež ani miesto, kde je auto zaparkované nehrá významnú úlohu. Takáto krádež totiž trvá len pár sekúnd. Zlodej  rozbije  okno,  natiahne  sa  za  lupom  do  auta  a už  je  preč. Takýmto spôsobom bolo tento týždeň napríklad vykradnuté auto zaparkované na parkovisku pred cintorínom v obci Hôrka (okr. Poprad) alebo na parkovisku pri kostole v obci Šambron (okr. Stará Ľubovňa). Čo sa ešte týka miesta krádeže, tak k tým častejším patria parkoviska pri obytných blokoch a rodinných domoch, uličky v mestách, ale aj parkoviska pri penziónoch, obchodných domoch, či rôznych firmách. Z áut, ktoré boli tento týždeň vykradnuté si zlodeji odniesli dámske kabelky, pánske taštičky, peňaženky s peniazmi a dokladmi a dokonca aj bixenonové svetlomety.
Stačí však málo a takýmto krádežiam sa dá ľahko predísť. Nie je to nič nové a v podstate pre každého známe. Nikdy  nenechávajte  v aute  žiadne  veci  ani  na  krátku  chvíľu! Páchateľa môže zaujať i poloprázdna igelitová taška na sedadle Vášho auta, nie to
ešte kabelka či kožený kufrík. Zlodej v takýchto prípadoch koná impulzívne, najskôr vec ukradne a až potom uvažuje o jej hodnote. V mnohých prípadoch je v konečnom dôsledku škoda spôsobená rozbitím okna väčšia ako hodnota ukradnutej veci.
Aj keď opúšťate vozidlo len na malú chvíľu, vezmite si svoje cennosti so sebou. Ak si ich so sebou neberiete, uložte ich aspoň do batožinového priestoru, nech zbytočne nepriťahujú zvedavé oči ľudí. V aute by ste si nemali odkladať ani technický preukaz či 
iné doklady. Je na nich množstvo údajov, ktoré sa v nesprávnych rukách dajú ľahko zneužiť. Lákadlom  pre  zlodeja  je  i autorádio.  Ak  ho  máte  vo  svojom  aute  s odnímateľným panelom, využite túto možnosť a pri odchode si vezmite panel so sebou. Neskrývajte ho v aute. Takáto hra sa Vám nemusí vyplatiť, zlodej má totiž talent na vyhľadávanie skrýš. To platí tak pre prípad, že parkujete niekde v meste, ale aj keď auto zaparkujete na noc pri svojom dome, či bytovke.
Ak parkujete mimo domu, nikdy neparkujte auto na opustenom mieste. Využite platené a strážené parkoviská. Prílišná šetrnosť sa nevypláca. Cena parkovného je predsa niekoľkonásobne nižšia ako cena Vašich vecí. I keď po opustení vozidla v ňom nenecháte
žiadne cennosti, nemali by ste zabudnúť uzamknúť všetky dvere. Okná by mali byť vytiahnuté smerom hore a uzatvorené strešné okno. Zvukový alarm síce samotnej krádeži nezabráni, môže Vás však upozorniť na nedovolenú manipuláciu s Vaším automobilom.
Ak predsa len nájdete svoje auto násilne otvorené, nesadajte doň a nezisťujte, čo Vám  zmizlo! Môžete tak zničiť stopy, ktoré páchateľ zanechal a vy sa môžete s najväčšou pravdepodobnosťou so svojimi zmiznutými vecami rozlúčiť!  Ihneď kontaktujte políciu na bezplatnom  čísle 158.
 

Vyberte región